Kennismaking met parcoursbouwer Johan Jacobs

Kennismaking met parcoursbouwer Johan Jacobs
Deze editie van CAI Beekbergen is de Nederlander Johan Jacobs de parcoursbouwer. Jacobs is internationaal level 4 parcoursbouwer en een bekend gezicht. Hij bouwde bijvoorbeeld enkele malen de wereldbekerfinale voor vierspannen en recent de internationale wedstrijd Ponydriving Oirschot. Hij vertelt ons meer over zijn passie voor de mensport en zijn plannen voor de wedstrijd in Beekbergen.

“Sinds begin jaren 90 ben ik met het men virus besmet,”vertelt hij. “Eerst als groom bij een aantal nationale en internationale menners. De mooiste taak als groom vond ik mijn bijdrage op de koets tijdens de marathon. Ik genoot volop van het verkennen van de hindernissen en het uiteindelijk rijden van de hindernissen met alle uitdagingen daarbij, wat mooie sport opleverde. Tevens raakte ik erg geïnteresseerd in hoe de vaardigheidsparcoursen waren uitgezet en hoe deze gereden konden worden.”

Hobby wordt beroep
“Al snel wist ik dat ik parcoursbouwer wilde worden. Na de juiste opleidingen gevolgd te hebben en goede stages gelopen te hebben werd het bouwen van mooie uitdagende hindernissen mijn passie. En ook het bouwen van een paardvriendelijk vaardigheidsparcours vind ik erg leuk om te doen.” Later werd parcoursbouwen zijn beroep. “Wie droomt er niet van om van zijn hobby zijn beroep te maken,” vertelt hij gepassioneerd.

Tipje van de sluier
Nu is hij bij Riant in Beekbergen terecht gekomen voor het parcoursontwerp van de internationale menwedstrijd. Wat kan hij daarover vertellen? “Ik ben de uitdaging aangegaan om hier een mooi parcours neer te zetten. We hebben een aantal nieuwe hindernissen gebouwd en enkele wijzigingen in de route tussen de hindernissen gemaakt. Dit alles om het mooier en veiliger voor de paarden, deelnemers en het publiek te maken.”

Vloeiende lijnen
En de vaardigheid? “Ik probeer mijn vaardigheidsparcoursen met vloeiende technische maar eerlijke lijnen te bouwen. Dit is een taak die ik erg serieus neem. We zien nog te vaak parcoursen waarbij combinaties in vreemde, té technische wendingen gedwongen worden. Voor mij blijft de vaardigheid een wedstrijd(-onderdeel) dat tot doel heeft de behendigheid, gehoorzaamheid, het respect van het paard voor de hindernis en de rijvaardigheid van de deelnemer te toetsen.”

Mooie locatie met topteam
Hoe vind je het om in Beekbergen te bouwen? “Beekbergen met Riant equestrian centre staat al jaren hoog aangeschreven bij de deelnemers. De terreinen zien er altijd top uit en het team van Riant haalt alles uit de kast om een hoogstaand evenement neer te zetten.” Wil je verder nog iets kwijt? “Voor de meeste medewerkers, vrijwilligers en deelnemers is de paardensport een passie. We moeten blij zijn dat er terreineigenaren hun nek uit willen steken om een mooie locatie als Riant ter beschikking te stellen.”