Het is bijna zo ver!

De 34e editie van het Paardenspektakel in Beekbergen komt eraan. De terreinen worden op dit moment in gereedheid gebracht voor de internationale menwedstrijden en het Nederlands Kampioenschap voor vierspannen en Paramenners.

 Van donderdag 27 juli tot en met zondag 30 juli kan iedereen genieten van de stuurmanskunsten van ’s werelds beste menners. Er is een groot deelnemersveld met bijna 100 deelnemers uit de hele wereld. De tweespannen vormen de grootste rubriek, maar door de landenwedstrijd voor vierspannen en de wereldbekerkwalificatie is er ook in die rubriek een flink aantal starts. De besten ter wereld doen mee, ook wereldkampioenen Boyd Exell (vierspan) en Martin Hölle (tweespan).

Graadmeter

Voor de tweespannen is Beekbergen een belangrijke graadmeter in aanloop naar het wereldkampioenschap dat dit in september in Frankrijk plaatsvindt. In 2025 wordt Beekbergen het podium voor dit WK. De vierspannen kunnen wereldbekerpunten verdienen en dit jaar is er voor het eerst ook een landenwedstrijd in Beekbergen. De Europese vierspanrijders zijn in voorbereiding op het EK in Exloo volgende maand. De Nederlandse vierspanrijders binden bovendien de strijd aan om het Nederlands kampioenschap, waarbij Bram Chardon verdedigt. Ook de Paramenners strijden om de Nederlandse titel. Voor hen is Beekbergen een belangrijke graadmeter op weg naar het wereldkampioenschap dat eind augustus in Exloo wordt verreden gelijktijdig met het EK vierspannen.

Programma

Na de veterinaire keuring op woensdag gaat de wedstrijd donderdag van start. De eerste twee dagen staan in het teken van de dressuur. Zaterdag is de marathon met daarin twee nieuwe hindernissen en natuurlijk de spectaculaire waterpartij. Alle marathonhindernissen zijn gesitueerd rond het hoofdterrein, zodat de mensportfans hun favoriete menner kunnen volgen in alle hindernissen. Zondag 31 juli staat in het teken van het laatste wedstrijdonderdeel, de vaardigheidsproef. Dat is tevens de ontknoping van de wedstrijd. Het programma van de slotdag wordt opgeluisterd met een tuigpaardenwedstrijd om de Bertus van Tergouw Bokaal.

Meer dan paarden

Behalve paardensport is er nog veel meer te beleven. Alle dagen is er een gezellige Country Fair met winkeltjes en foodtrucks. Speciaal voor de jongste bezoekers is er alle dagen een Kidsdorp. Kinderen kunnen dan meedoen aan allerlei activiteiten, van springkussen tot gratis ponyrijden. Op zaterdag en zondag zijn er in het Kidsdorp shows van Youtube sterren Lavitana en Mylittleponies. Vrijdagavond is er een Charity dinner waar geld wordt opgehaald voor de goede doelen Parapaard en Stichting Leergeld Apeldoorn. Zaterdag wordt het publiek na de marathon getrakteerd op een bijzondere show van de Veluwe Hunt. En alle avonden is er feest met live muziek. Het Paardenspektakel biedt dus voor iedereen leuke activiteiten en gezelligheid en gastvrijheid staan voorop. Daarom is op alle dagen de toegang gratis.