De parcoursbouwer aan het woord

Niet alleen het hele organisatieteam, maar ook de parcoursbouwer en een grote groep vrijwilligers zijn al lang van tevoren bezig met de voorbereidingen voor het Paardenspektakel. Wat heeft internationaal parcoursbouwer Johan Jacobs dit jaar voor de deelnemers in petto?

 Johan Jacobs reist de hele wereld over om op internationale wedstrijden en kampioenschappen het parcours te ontwerpen en neer te zetten. Net als vorig jaar is hij in Beekbergen de bedenker van de hindernissen, de trajecten en het vaardigheidsparcours.

Wat betekent de wedstrijd in Beekbergen voor jou als parcoursbouwer?

‘Bij elke wedstrijd waarbij ik parcoursbouwer ben, vind ik het belangrijk om alle aanwezige mogelijkheden optimaal te benutten. Bij de wedstrijd in Beekbergen ben ik altijd verzekerd van de mooie terreinen, die beschikbaar zijn. Daarnaast is het fijn dat er een enthousiast en gedreven team de wedstrijd organiseert en nagenoeg het hele jaar bezig is om de wedstrijd tot een groot succes te brengen. De ambities van iedereen voor de wedstrijd zijn groot. Dat zie je nu ook in het feit dat het WK tweespannen in 2025 toegewezen is aan Beekbergen. De wedstrijd in Beekbergen voelt voor mij vertrouwd. Het is een wedstrijd die al zo lang bestaansrecht heeft en waarbij elk jaar de internationale top uitgedaagd wordt. Het is voor mij een groot evenement met toch een kleine vertrouwde en intieme sfeer.’

Zijn er veranderingen in het parcours ten opzichte van vorig jaar?

‘Er zijn zeker veranderingen in het parcours. Dit jaar zijn er een aantal nieuwe hindernissen gebouwd. Ook de bestaande hindernissen zullen voor een gedeelte een ander uiterlijk krijgen. Maar zoals altijd staat het paardenwelzijn uiteraard weer voorop.’ Johan verklapt dat hij twee nieuwe hindernissen in petto heeft: ‘Dit is een combinatie van vast gebouwde elementen die in de bodem gefixeerd staan en verplaatsbare elementen.’

Veel zin in

‘Ik kijk uit naar de wedstrijd en heb er veel zin in. De voorbereidingen zijn al in volle gang en hoe dichterbij de wedstrijd komt, hoe meer ik betrokken raak bij de voorbereidingen. Je leeft met een heel team naar de wedstrijd toe met als hoogtepunt de wedstrijd zelf. Ik heb respect voor de familie Tergouw, die alles in het werk stellen om deze wedstrijd succesvol op de kaart te zetten en te houden. Mijn petje af voor alles wat zij beschikbaar stellen voor deze wedstrijd. Hiermee samen met het hele team dat betrokken is bij de wedstrijd en de sponsors kan het alleen maar weer een prachtig evenement worden met mooie en uitdagende sport. Komt allen kijken!’